Sunday, June 20, 2010

ROADSHOW LIFELINE4GAZA DI JOHOR.


Alhamdulillah ALLAH beri keizinan untuk roadshow lifeline4gaza berlangsung di JOHOR dengan jayanya, dan sambutan yang memberangsangkan daripada masyarakat setempat.

DI MASJID Bandar Baru Uda, JOHOR BHARU. Panel yang dijemput oleh jawatankuasa masjid adalah ustaz Hasannuddin Yusof dari AQSA SYARIF, dan DR. arbaien Shahwal dari HALUANPALESTIN. Dan dipenerusikan oleh imam masjid tersebut. Jemaah yang datang tidak kurang dari 200-400 orang memebuhi ruang masjid yang lengkap dengan penghawa dingin.

Mengambi daripada kata-kata yang disampaikan oleh dr. Arbaien shahwal, beliau mengatakan bahawa, Palestin adalah masalah aqidah bg umat islam, masalah yang tidak akan berakhir hingga hari kiamat selagi mana Palestin tidak dimerdekakan.

Selain, beliau juga menceritakan perihal sewaktu kejadian tragedi 31Mie, yang mana MAVI MARMARA diperlakukan dengan ganas oleh komando ISRAEL yang mahu menwan kapal. Beliau juga sebaga doktor perubatan menceritakan detik-detik yang cemas dan tidak boleh dilupakan sewaktu kejadian dimana beliau menium 3orang yang syaheed dengan beliau menggambarkan, baunya mayat shuhada itu seperti harumnya kasturi.

Beliau, juga sering mengulang-ulangkan supaya, masyrakat bangkit dari lena, kerana isu gaza ini bukanlah isu yang sementara, isu yang boleh diambil ringan dan realitinya isu yang perlu diutamakan dan beliau juga menyatakan kerinduan beliau untuk menjejakkan kaki ke GAZA.

Panel seterusnya Ustaz Hasannudin pula menyatakan bahawa, beliau dengan izin ALLAH beliau yakin bahawa Turki adalah Negara yang akan bangkit untuk membantu islam dan seterusnya akan diikuti oleh Negara arab yang lain dan Negara-negara islam yang lain.

Beliau juga menceritakan sewaktu MAVI MARMARA ditawan, beliau dipijak oleh komando zionis sambil ketawa, dan komando zionis menjadikan beliau sebagai tempat laluan jalan, dan komando-komando zionis yang lain yang lalu lalang disitu akan memijak badan beliau. Untuk meneruskan perjalanan, tetapi kata beliaudengan mengingatkan bahawa yang kaki yang pijak itu milik ALLAH, dan badan yang dipijak itu juga milik ALLAH, allhamdulillah kesakitan itu dapat ditempis oleh kerana ingatan kepada ALLAH itu sangat kuatdan katanya lagisaya teringat sewaktu dipijak itu dalam ayat al-quran, yang menyakatakan ahawa kaum yahudi ini adalah kaum perosak, dan sekarang ini, saya merasakan ayat itu secara realiti”.

Beliau yang juga pengerusi AQSA SYARIF memberitahu jemaah masjid bahawa, pihak AQSA SYARIF ada menyediakan skim bantuan anak-anak yatim. Dan jika ada dari Malaysia yang berhajat untuk menyara anak-anak yatim itu secara bulanan sangatlah dialu-alukan. Dan beliau menjanjikan, jika gambar anak-anak yatim yang disara itu, akan ditunjuk, dengan bantuan badan yang bertugas didalam GAZA.

No comments:

Post a Comment