Tuesday, August 10, 2010

RAMADHAN

Ramadhan tiba lagi, alhamdulillah dengan keizinan ALLAH, kita sama-sam dapat menjengah ramadhan kembali. mungkin ramdhan yang lalu, kita siakan dengan perbuatan yang tidak menambah amalan, percakapan yang tidak membuahkan makna, perjalanan yang tidak menuju ALLAH.

Jadi, saya mengajak diri saya dan anda semua mengambil peluang ini secukup-nya untuk memadamkan kembali dosa-dosa yang hina sebelum ini.

Saya tersenyum dengan gelagat seorang ayah dan anak semasa solat terawih hari pertama. tersenyum sambil berfikir, mengapakah anak itu dimarah oleh ayahnya oleh kerana bermain-main sewaktu solat sedang diimamkan.

Teringat kembali zaman lampau, sewaktu diriku masih bertatih, berteriak dan berlari bersama rakan semasa terawih, merasakan seperti malam-malam ramadhan itu adalah , masa untuk pertemukan rakan-rakan sepermainan selepas waktu sekolah. rasa sangat bahagia bertemu rakan-rakan. bermain mercun di tepi masjid, dikejar pak guard sambil berlari. tanpa menghiraukan suasana khusyuk bapa-bapa dan ibu-ibu sedang bersolat terawih mahupun witir.

Sekarang aku sudah dewasa remaja. giliran aku melihat kerenah anak-anak buat perbuatan yang serupa.

Berfikirlah...

No comments:

Post a Comment