Friday, October 1, 2010

bersahabat

Tidak dapat dipisahkan hidudpku dengan ukhwah bersama sahabat. ALLAH izin aku sudah dibiasakan dgn perkataan sahabat bermula dari sekolah rendah lagi.

"Paling segar dalam ingtnku, abah bersama sahabat2nya pergi ke perlis dgn menaiki satu van dan membawaku seorang sahaja budak kecil dalam van itu." tetapi masa tu, tidak terfikirlah nikmatnya bersahabat, perlunya bersahabat, dan kebaikkan2 bersahabat.

Sedang ku meningkat dewasa, semakin ku rasakan bersahabat itu sangtlah diperlukan. aku mula belajar cara2 untuk "berukhwah"/"bersilaturahim" dengan manusia2 disekelilingku. namapun baru belajar, ada juga kadang2 tersilap langkah, tapi ku positif mengatakan...itulah proses pembelajaran. moga ALLAH mengira itu semua sbgai amalan.

Alhamdulillah ALLAH izinkan aku duduk bersama manusia2 yang penuh hikmah, mahupun yang pandai dari segi mengambil hati manusia lain. ku sering memerhatikan tingkah laku mereka dan skill2 mereka dalam pergaulan. Disitu, aku terus belajar dan belajar.

Perjalann khidupan makin pantas melangkaui masa. berjalan dengan pantas bergerak meninggalkanku yang sedang bertatih u bertatih blajar mulut dan hati dan lainnya.

kini ku tahu apa itu ukhwah/bersahabat.
kini ku tahu nikmatnya bersilaturahim
kini ku tahu kepentingn menjaga hubungn sesama mukmin
dan kini ku tahu bahawa makin kuat persahabat, makin kuat lagi ujian.

aku sayang semua sahabt2ku insyaALLAh kerana ALLAH

4 comments:

 1. Aku sayang kamu juga Hilmi. Sahabatku!

  ReplyDelete
 2. Nice! lain kali jagalah hati sahabt!!! :D

  ReplyDelete
 3. the pekan: anda di lain kategori. sahabat++ hehe.

  ReplyDelete
 4. fathi:jazakALLAH. ukhwah hingga akhirat.

  ReplyDelete