Saturday, February 19, 2011

Kerja-kerja Islam

Perkongsian dengan Ustaz Rahim di Restoran Mawaddah menambahkan momentum dan mencantikkan lagi perspektif untuk terus membuat kerja-kerja islam.

Kerja-kerja islam itu banyak...dari menolong membersihkan sampah di jalanan, sehinggalah menjadi kepimpinan dalam menguruskan organisasi yang membawa kepada islam.

Analogi yang Ustaz Rahim beri adalah, kerja-kerja islam itu berjalan tidak ubah seperti kereta panduan kita.

Jika kita perhatikan dari sudut lahiriah, kereta itu mempunyai pebagai komponen dari sekecil2 wiper,break,absorber dan sebagainya. Sehinggalah sang pemandu kenderaan tersebut dan kenderaan itu tidak akan bergerak dengan "licin" tanpa kolebrasi dan penglibatan komponen2 ini.

Ia tidak ubah seperti organisasi manusia, daripada kempimpinan(driver kenderaan),sehinggalah kepada seseorang individu yang tidak ada sebarang jawatan(seperti tayar kereta). Namun, semuanya adalah bermatlamat kepada satu, iaitu redha ALLAH, bukan redha manusia. Seterusnya mereka memenuhi dan menampung antara satu sama lain.

ALLAH tidak akan menilai sesuatu perkara itu dengan tingginya jawatan seseorang itu, tetapi, ALLAH akan mengira segala perbuatan yang ikhlas dan murni mahukan redhaNYA.

Dan disini, sebarang usaha daripada komponen2 tersebut seperti tayar yang duduk ditempat yang paling bawah sekali, yang terpaksa melalui air kotor, duri, jalan tar yang panas dan hujan yang tidak menentu sehinggalah kepada Sang pemandu kenderaan yang duduk di tempat yang selesa, berhawa dingin, di kerusi yang empuk adalah saling memerlukan, dan yang memisahkan semua sekali, adalah keikhlasan untuk berbakt itu.

Tiada erti menjadi seorang individu yang bertungkus lumus untuk berbakti, tetapi niatnya, hanya untuk mendapatkan redha manusia(tayar kenderaan). Samalah kiranya, jika kepimpinan itu, mentadbir dengan bijak sekali, tetapi mahukan kemasyhuran dan pujian dari manusia.

Tambah Ustaz Rahim lagi, dalam kita melakukan kerja-kerja islam ini, buatlah apa perkara sekalipun didalam kepakaran kita, tidak kira apa kepakaran kita, dari seorang yang boleh memasak sehinggalah orang yang ada ciri-ciri kepimpinan.Jika kita banyak duit, tetapi tiada masa untuk berbakti kepada masyarakat menggunakan kudrat(seperti menolong bersihkan rumah orang banjir) dermalah duit itu untuk membantu pembelian alat-alat untuk membersih. Jika kita seorang yang pakar dalam mendesign poster dan banner, bantulah dari sudut itu.Hinggalah sampai kepada yang tidak mampu berbuat apa-apa melainkan berdoa.....berdoalah agar sahabat-sahabat kita yang bekerja tadi, agar keikhlasan mereka teguh dan mendapat redha ALLAH.

Alhamdulillah, setelah mendegarnya bersama beberapa orang sahabat yang lain, hati ini dan sahabat2 lain lebih memahami konsep untuk berbakti, dan lebih jelas matlamat yang dicari.

----bekerjalah walaupun kita berada ditempat tayar kereta.InsyaALLAH ALLAH itu maha adil dan maha mengetahui segalanya.Moga ruh-ruh untuk berbakti kepada islam, terus mengalir dan diperbaharui dalam jiwa-jiwa kita semua.

Wallhuta'ala a'lam.

1 comment:

  1. Di restoran pun dapat pengisian. Bestnya duduk Malaysia. Moga kita dapat terus bergerak tak kira di posisi mana dengan penuh ikhlas dan mengharap redha ALLAH. Jazakallah kongsi.Rajin rajin la berkogsi dan menulis lagi hilmi.

    ReplyDelete