Wednesday, July 25, 2012

Even Eagles Need a Push:Percaya kemampuan diriEven Eagles Need a Push

Kisah seorang raja yang mahu mencari bakal suami puterinya yang amat dikasihi-

Raja itu membuat satu kolam besar dengan dimuatkan pelbagai spesis haiwan air liar didalamnya.

Dipanggil pemuda-pemuda di seluruh perkampungannya yang berhajat akan menjadi menantunya.

Diletakkan syarat kepada sesiapa yang berhajatkan anak puterinya, perlu berenang merentasi sungai yang penuh dengan haiwan air liar itu.

Semua pemuda-pemuda berbaris di persisiran sungai untuk menyahut cabaran. Namun setelah sekian lama wisel dibunyikan oleh raja, tiada seorang pun yang berani untuk terjun dan berenang ke batasan di sebelah sana.

Dalam beberapa ketika selepas itu, semua perhatian tertumpu kepada seorang pemuda yang tiba-tiba berenang dengan penuh kesungguhan da amat pantas sekali.

Tidak sampai dua minit, pemuda itu berjaya sampai ke penghujung sungai itu dan naik ke darat. Tepukan diberikan dengan gemuruh sekali kepada pemuda tersebut.

Namun pemuda itu seperti tidak gembira dan menoleh kebelakang dengan seraya berkata " Siapa yang menolakku tadi??? Selamat aku tidak mati dibaham buaya yang hampir menggigit kakiku! "....

moral yang dapat kita semua pelajari disini adalah:

1- Sebenarnya, kita punyai kemampuan yang luar biasa Allah berikan kepada kita. Tetapi kita tidak perasan, dan tidak berani untuk mencubanya.

2- Sikap untuk berada dalam suasana dan keadaan yang selesa membuatkan kita sering ditinggalkan dibelakang.

3- Potensi diri perlu dicari dan digali, ia tidak akan hadir dengan sendiri.

Yakinlah diri, wahai insan-insan(kita semua) yang Allah ciptai!

"Even Eagles Need a Push:Percaya kemampuan diri"

Tulisan hasil perbualan bersama Prof. Dr. Sr. Hakim Mohammad,  Pengerusi HALUAN Johor, Director Of  Centre Of Real Estate Studies, Universiti Teknologi Malaysia (UTM).

No comments:

Post a Comment